Záborszky Zsófi vagyok,

Az anyatükör alapítója, 10 éve aktív pszichológus.

Azt hittem, hogy pszichológusként, ex-bébiszitterként és három kisebb testvér nővéreként nem fog sok meglepetés érni anyaként. TÉVEDTEM. A gyermekeim (no meg persze a férjem) kihozták belőlem azt is, amit addig szuperül titkoltam - magam elől is. 0-24 imádom-meló, de néha baromi sok, fárasztó és elvisz a határainkig, garantált kontrollvesztés, viszont így garantált lehetőség is a mélymerülésre és az érzelmi gyógyulásra.

Amikor várandós lettem a 2. gyermekünkkel vagy onnantól, hogy kétgyerekes anya lettem, ráadásul egy építkezés mellett, fáradtabb voltam, több teher nőtt a vállamra, egyre gyakoribbá váltak a “nem úgy csinálja, ahogy kérem, nem alszik annyit és akkor, amennyi nekem jólesne, jaj mit gondol a szomszéd játszótéri anyuka, szégyen-bűntudat-elkeseredettség” ördögi kör és olyan indulatok is előjöttek néha belőlem, amiket addig nem tapasztaltam, pedig kifejezetten türelmes anyának tartom magam és a környezetem is ezt jelzi vissza.

DE MÉG ÍGY IS! Néha olyan passzív-agresszív megszégyenítő mondatok hagyták el a számat akár a gyerekeim, akár saját magam felé, amit nem akartam volna, mégis jött, és senkinek nem tett jót.

Elkezdtem nagyon konkrét eszközöket keresni, ami segíthet, ami kizökkent, ami a lehetetlen helyzetekben is feltölt, megtart, horgonyt ad. Mindehhez saját eszköztárat hoztam létre: pszichológus, tréner, család- és relaxációs terapeuta-jelölt szakmai tapasztalataim és tanulmányaim ötvöztem azzal, ami nekem személyesen tényleg bevált és működött.

Elkezdtem gyakorolni és megérezni, átélni a hétköznapokban a hatását. Megváltozott egy-két nap alatt minden? Nem. Teljesen indulat- és feszültségmentessé váltam? Nem. Viszont hamarabb észreveszem és az esetek többségében le tudom állítani az indulataim kirobbanását és sokkal gyakrabban elbírom és hatékonyabban kezelem az érzelmileg nehéz
helyzeteket, könnyebben állok fel és stabilizálódom újból érzelmileg 1-1 kudarc után. Összességében jóval kevésbé szorongok és minőségibbek a legszorosabb kapcsolataim (=férjem és gyerekeim). Úton vagyok, napról napra, apró lépésről lépésre.

Küldetésemmé vált anyatársaim kísérése a szülői kiégés megelőzésében és tüneteinek kezelésében, a kisgyerekes időszak érzelmileg biztonságos időszakká formálása. Így jött létre az Anyatükör belső köre, S folyamatosan bővülő online kurzusai, nyomtatott csodái. Szeretettel várunk, hogy te is a kihívás-hullámok és (gyerek vagy szülői) érzelmi viharok között is egyensúlyban maradó anyai közösségünk tagjává válj:)!

Már elérhető az

Anyabalansz app

Kövess minket Instagramon!

Rendszeresen hasznos gondolatokkal és tippekkel segítjük követőinket, hogy megtehessék a kezdő lépéseket a fejlődés útján. Ha te is szeretnél ennek a részese lenni, nincs más dolgod, mint követni az @anyatukor oldalát instagamon.